TAJUK :MATA PELAJARAN VOKASIONAL(MPV)
KATERING DAN PENYAJIAN
OBJEKTIF MATA PELAJARAN KATERING DAN PENYAJIAN
Objektif mata
pelajaran Katering dan Penyajian adalah untuk membolehkan pelajar:
2. Merancang menu untuk jualan makanan dan sambutan majlis perayaan
3. Membuat pengiraan kos dalam penyediaan makanan .
4. Merancang prosedur kerja semasa menyedia dan memasak dalam projek kerjaya
5. Mengguna peralatan memasak ,menghidang dan mengepek makanan.
6. Menyusun atur kelengkapan perabot penyajian dan peranggu meja seta melayan pelanggan.
7. Mengamalkan etika kerja dalam penyediaan dan perkhidmatan penyajian makanan.
8. Menyedia rancangan perniagaan yang mudah.
(Dipetik dari sukatan pelajaran dan huraian sukatan
pelajaran Katering dan penyajian PPK)
MODUL PEMBELAJARAN KATERING DAN PENYAJIAN
MODUL 1 HIDANGAN ASAS
UNIT 1.1: MINUMAN
UNIT 1.2: KUIH TEMPATAN
UNIT 1.3: HASIL BIJIRIN
UNIT 1.4: BISKUT
UNIT 1.5: PASTRI
MODUL 2 HIDANGAN LENGKAP DAN SEIMBANG
2.1.1 SARAPAN
2.1.2 MINUM PAGI
2.1.3 MAKAN TENGAHARI ATAU MAKAN MALAM
2.1.4 MINUM PETANG ATAU SUPPER
No comments:
Post a Comment