Tuesday, 28 May 2013

KATERING DAN PENYAJIAN: OBJEKTIF MATA PELAJARAN KATERING DAN PENYAJIAN

TAJUK :MATA PELAJARAN VOKASIONAL(MPV)
              
               KATERING DAN PENYAJIAN

               OBJEKTIF MATA PELAJARAN KATERING DAN PENYAJIAN 

Objektif  mata pelajaran Katering dan Penyajian adalah untuk membolehkan pelajar:

1.      Menyedia ,memasak,menghias,menghidang dan mengepek makanan
2.      Merancang menu untuk jualan makanan dan sambutan majlis perayaan
3.      Membuat pengiraan kos dalam penyediaan makanan .
4.      Merancang prosedur kerja semasa menyedia dan memasak dalam projek kerjaya
5.      Mengguna peralatan memasak ,menghidang dan mengepek makanan.
6.      Menyusun atur kelengkapan perabot penyajian dan peranggu meja seta melayan pelanggan.
7.      Mengamalkan etika kerja dalam penyediaan dan perkhidmatan penyajian makanan.
8.      Menyedia rancangan perniagaan yang mudah.

(Dipetik dari sukatan pelajaran dan huraian sukatan pelajaran Katering dan penyajian PPK)

MODUL PEMBELAJARAN KATERING DAN PENYAJIAN

MODUL 1     HIDANGAN ASAS
                     UNIT 1.1: MINUMAN
                     UNIT 1.2: KUIH TEMPATAN
                     UNIT 1.3: HASIL BIJIRIN
                     UNIT 1.4: BISKUT
                     UNIT 1.5: PASTRI

MODUL 2     HIDANGAN LENGKAP DAN SEIMBANG
                      2.1.1 SARAPAN
                      2.1.2 MINUM PAGI
                      2.1.3 MAKAN TENGAHARI ATAU MAKAN MALAM
                      2.1.4 MINUM PETANG ATAU SUPPER

No comments:

Post a Comment