MENGHIAS
KEK
Tujuan menghias kek
|
|
1.
|
Mencantikkan
rupa kek
|
2.
|
Menambahkan rasa pada kek
|
Perkara yang dipertimbangkan semasa menyediakan
aising
|
|
1.
|
Ayak
gula aising dengan pengayak halus
|
2.
|
Gunakan
bekas yang kering
|
3.
|
Apabila
memasukkan pewarna ke dalam aising,
gunakan skewer atau camca teh yang bersih |
4.
|
Kombinasi
warna tidak melebihi tiga warna
|
5.
|
Aising
mesti cukup tebal untuk membalut kek
|
6.
|
Gunakan
reka bentuk yang mudah tetapi menarik
|
7.
|
Jenis
aising yang digunakan hendaklah sesuai
dengan jenis kek |
Peraturan mengaising kek
|
|
1.
|
Kek
hendaklah disejukkan terlebih dahulu (24 jam)
|
2.
|
Permukaan
kek mestilah rata. Kek yang tidak rata
akan merosakkan rupa dan bentuk kek |
3.
|
Gunakan
permukaan bawah kek sebagai permukaan atas
untuk diaising kerana permukaan bawah lebih rata dan licin daripada permukaan atas. |
4.
|
Bersihkan
habuk di permukaan kek sebelum diaising
|
5.
|
Letakkan
kek di atas bekas ( pelapik kek)
sebelum diaising |
Menjaga corong aising
|
|
1
|
Aising
yang melekat pada corong hendaklah dibuang
dengan segera kerana jika dibiarkan lama aising menjadi keras |
2.
|
Rendam
corong dalam air panas selepas digunakan
supaya gula dan lemak cair |
3.
|
Basuh,
bilas dan keringkan sebelum disimpan
|