KESILAPAN
DAN PUNCA
Bil
|
Kesilapan
|
Punca
|
1.
|
Tekstur
rapat dan bantat
|
a)
Telur dan gula tidak cukup enjut atau terlalu lama
dienjut.
b)
Tidak cermat semasa mengaup dan membalikkan tepung
menyebabkan udara terkeluar.
c)
Terlalu banyak tepung digunakan
|
2.
|
Tekstur
lembab
|
a)
Kuantiti gula berlebihan
b)
Ketuhar terlalu panas atau kurang panas
c)
Kek tidak cukup masak
d)
Membuka pintu ketuhar sebelum kek set
|
3.
|
Kek
lekuk di tengah
|
a)
Ketuhar terlalu panas
b)
Acuan kek dialih sebelum kek keras
c)
Pintu ketuhar ditutup dengan kuat
|
4.
|
Tekstur
yang berlubang- lubang
|
a)
Tepung kurang dikaup balikkan
b)
Adunan tidak diratakan dengan betul dalam acuan
|
5.
|
Tompok
putih di permukaan kek
|
a)
Adunan tidak cukup enjut, menyebabkan gula tidak
cair
|
6.
|
Baulu
gulung merekah
|
a)
Masak terlalu lama
b)
Tekstur baulu terlalu keras
c)
Baulu digulung setelah sejuk
d)
Dulang pembakar tidak dilapik dengan kertas minyak
|
Sedapnya......seronok kalau kita pandai masak.....
ReplyDeleteVampires in the Enchanted Castle casino - FilmFileEurope
ReplyDeleteVampires in 토토 사이트 the Enchanted 1xbet 먹튀 Castle Casino. febcasino Vampires in the Enchanted Castle Casino. Vampires in poormansguidetocasinogambling.com the Enchanted Castle Casino. 바카라 사이트 Vampires in the Enchanted Castle Casino. Vampires in the Enchanted