1.4 BISKUT
OBJEKTIF
UNIT
Pada akhir pembelajaran ini murid boleh:
1.
|
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang dan mengepek biskut cara gaul dan ramas dan
cara putar.
|
2.
|
Membuat
pengiraan kos
|
3.
|
Menyukat
dan menyimpan bahan.
|
4.
|
Menyatakan
kaedah membuat biskut
|
5.
|
Menggunakan
peralatan yang sesuai dan selamat semasa memasak, menghidang dan mengepek.
|
MAKLUMAT
RUJUKAN
٭
|
Biskut
diadun dengan menggunakan pelbagai kaedah. Kuantiti cecair yang digunakan
ketika mengadun biskut adalah berbeza mengikut kaedah tertentu.
|
Dua
kaedah membuat biskut adalah seperti berikut
|
|
·
Kaedah gaul
dan ramas
Lemak dan tepung digaul ramas dengan
menggunakan hujung jari untuk memerangkap seberapa banyak udara ke dalam
adunan. Masukkan bahan perasa dan cecair untuk dijadikan doh.
·
Kaedah putar
Lemak dan gula diputar sebentar.
Masukkan bahan perasa, cecair dan tepung untuk dijadikan doh
|
|
٭
|
Biskut
dibakar dalam ketuhar sederhana panas atau suhu tinggi untuk menghasilkan
biskut yang rangup dan rapuh
|
٭
|
Biskut
sesuai dihidang untuk minum teh, snek, sarapan, supper, jamuan ringan dan
hari perayaan
|
Bahan
utama membuat biskut
1.
|
Tepung
|
-
|
tepung
gandum berprotein rendah sangat sesuai untuk membuat biskut. Bagi
menghasilkan biskut yang rangup campurkan sedikit tepung jagung atau tepung
beras ke dalam adunan biskut
|
2.
|
Lemak
|
-
|
Majerin,
mentega, minyak makan dan minyak sapi
|
3.
|
Gula
|
-
|
Gula
halus atau gula aising
|
4.
|
Cecair
|
-
|
Telur,
susu atau air
|
Suhu Ketuhar
|
Gas Regulo
|
Masa
|
150 °C – 180 °C
|
No. 3 – 4
|
15 – 20 minit
|
Membentuk
biskut
Biskut boleh dibentuk mengikut cara penyediaan atau
kaedah yang digunakan semasa membuat biskut.
Bil
|
Bentuk Biskut
|
Tekstur Doh /
Cara Membentuk
|
1.
|
Biskut tekan / Beg (bagged)
|
·
Doh yang lembut
·
Paip dengan beg pastri atau aising menggunakan
corong aising
|
2.
|
Biskut longgok / Jatuhan (dropper)
|
·
Doh mengandungi bahan tambahan seperti kacang,
buah-buahan kering atau coklat
·
Menggunakan sudu
|
3.
|
Biskut canai (rolled)
|
·
Doh yang agak keras
·
Doh dicanai dan diterap dengan penerap biskut
|
4.
|
Biskut acuan (moulded)
|
·
Doh dimasukkan ke dalam acuan atau dibentuk dengan
tangan
|
5
|
Biskut peti ais (ice box)
|
·
Doh digulung dalam kertas dan disejukkan atau disimpan
dalam peti ais
·
Doh dipotong nipis untuk dibakar
|
6.
|
Biskut batang (bar)
|
·
Doh dibuat dalam bentuk kepingan panjang dan
dibakar
|
7.
|
Biskut berkeping (sheet)
|
·
Doh kental
·
Ia diratakan dan ditekan dalam dulang pembakar
·
Doh dibakar dan potong kepada kepingan kecil
|
8.
|
Biskut berinti
|
·
Doh kental
·
Inti seperti kacang, buah-buahan kering atau jem
|
Biskut: Biskut Coklat chip
|
|
Bahan:
120
gm tepung gandum
100
gm lemak ( mentega / majerin )
25 gm gula peraang
60 gm coklat chip
30 gm badam tanpa kulit (dicincang kasar)
¼ camt esen vanilla
|
Cara memasak:
1.
Timbang tepung, lemak, gula, coklat chip dan badam
2.
Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan
3.
Putar gula dan lemak dalam mangkuk adunan
4.
Masukkan tepung, coklat chip dan badam. Gaul dengan
spatula hingga menjadi doh
5.
Bentukkan biskut coklat chip menggunakan camca teh
dan garfu ke atas dulang pembakar yang telah digris
6.
Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C atau regulo no.4
selama diantara 10 – 15 minit. Sejukkan diatas redai
|
No comments:
Post a Comment