UNIT
3.5 KEK DAN HIASAN
MAKLUMAT
RUJUKAN
KEK
CARA PUTAR
Kek cara putar disediakan dengan memutar lemak dan
gula hingga kembang. Sukatan asas untuk kek kaedah cara putar adalah kuantiti
lemak lebih daripada setengah bahagian atau sama banyak dengan kuantiti tepung.
Kek yang dibuat dengan cara ini lebih ringan daan gebu. Ia sesuai dihidang
untuk jamuan ringan, minum petang, majlis keraian, perayaan dan makanan bekal.
Bahan
utama membuat kek
1
|
Tepung
gandum
|
Gunakan
tepung yang baru dan berprotein rendah
|
2
|
Lemak
|
Lemak
sayur-sayuran agak murah dan sering digunakan untuk membuat kek. Mentega lebih
mahal tetapi dapat memberikan rasa yang lebih sedap dan kek tahan lebih lama.
Lemak sayur-sayuran dan mentega juga boleh dicampur menjadi satu untuk
membuat kek
|
3
|
Telur
|
Guna
telur yang baru. Basuh kulit telur sebelum digunakan
|
4
|
Gula
|
Gula
halus digunakan untuk membuat kek kerana ia lebih mudah sebati bila diputar
bersama lemak
|
5
|
Perasa
|
Perasa
serbuk hendaklah diayak bersama tepung. Perasa cecair seperti esen hendaklah
dipukul bersama telur.
|
Suhu ketuhar
Kek
|
Suhu
|
Regulo
|
Masa
|
Kek
mangkuk
|
190°C
|
5
|
15-20
minit
|
Kek
buah-buahan
|
150°C
|
2
|
2
jam
|
Kek
coklat
|
160°C
|
3
|
30-45
minit
|
No comments:
Post a Comment