OBJEKTIF
UNIT
Pada akhir pembelajaran unit ini murid boleh:
1.
|
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang, mengepek dan membuat pengiraan kos kuih
tempatan manis dan savouri
|
2.
|
Menggunakan
sumber bahan tempatan
|
3.
|
Menggunakan
peralatan yang sesuai dan selamat semasa memasak dan mengepek makanan
|
4
|
Menerangkan
pengertian kuih tempatan
|
5.
|
Menyatakan
kuih tempatan manis dan savouri
|
MAKLUMAT
RUJUKAN
1.
|
Kuih
tempatan ialah kuih yang dibuat dengan menggunakan bahan tempatan seperti ubi
kayu, ubi keledek, ubi keladi, pisang, tepung pulut, tepung beras, kacang
hijau, kelapa, sagu dan gula melaka
|
||||
2.
|
Ia
kaya dengan karbohidrat dan lemak tetapi kekurangan protein dan vitamin
|
||||
3.
|
Kuih
tempatan mudah disediakan, sedap dan harganya agak murah
|
||||
4.
|
Ia
dibuat manis atau savouri
|
||||
5.
|
Kuih
tempatan sesuai dihidang untuk:
·
Snek
·
Teh petang
·
Dessert
·
Jamuan
·
Makanan bekal
|
||||
6.
|
Terdapat
pelbagai jenis kuih tempatan seperti:
·
Buah Melaka
·
Kuih Keladi
·
Kuih Keria
·
Pulut Panggang
·
Lepat Pisang
|
||||
7.
|
Pelbagai
kaedah digunakan untuk memasak kuih tempatan seperti:
·
Mengukus
·
Merebus
·
Menggoreng
·
Membakar
|
Tahniah kerana berjaya menghasilkan blog yang mampu membantu penggemar kuih tempatan.
ReplyDeleteterima kasih
ReplyDelete