UNIT
2.1 HIDANGAN HARIAN
OBJEKTIF
UNIT
Pada akhir pembelajaran unit ini murid boleh:
1.
|
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang, mengepek dan membuat pengiraan kos hidangan berikut:
|
|
2.1.1
|
Sarapan
·
Nasi Lemak
·
Sambal Sotong / Ikan Bilis
·
Minuman berkhasiat
|
|
2.1.2
|
Minum pagi
·
Epok-epok Sayur
·
Kuih Lapis
·
Minuman merangsangkan
|
|
2.1.3
|
Makan Tenghari
Pembuka Selera
·
Sup Makaroni
Hidangan Utama
·
Nasi Putih
·
Ikan Masak Asam Pedas
·
Kalian Goreng
Dessert
·
Agar-agar buah Campuran
Minuman
·
Air Karrot Bersusu
|
|
2.1.4
|
Minum Petang
·
Tanduk Savouri
·
Koleh Kacang
·
Air Teh
|
|
2.1.5
|
Supper
·
Pizza Daging
·
Air Milo
|
|
2.
|
Menggunakan
peralatan yang sesuai dan selamat semasa memasak, menghidang dan mengepek
makanan
|
|
3.
|
Menyatakan
pengertian hidangan harian yang jelas
|
Sarapan Pagi:
Nasi Lemak Sambal Sotong Dan Air Milo
|
|
Bahan:
Nasi
Lemak
250 gm beras
300 ml santan
1
cm halia (dimayang)
1
helai daun pandan (dimayang)
½ camt garam
Sambal
Sotong
250 sotong kering
20 biji cili kering
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 biji bawang besar (dihiris)
25 gm asam jawa
50 ml air
10 gm gula
20
camb minyak
Hiasan
½
biji timun
50
gm kacang tanah
2
biji telur rebus
4 helai daun pisang (digunting 1 cm
kecil
daripada saiz pinggan)
Air Milo
Bahan:
3
cams milo
1
liter air
4
cams gula
100 gm susu
tepung
|
Cara memasak:
Memasak Nasi Lemak
1.
Basuh dan toskan beras
2.
Masukkan beras, santan, daun
pandan, serai, halia dan garam ke dalam periuk. Didihkan hingga masak
Memasak Sambal Sotong
1.
Panaskan minyak dan tumis bahan
kkisa hingga naik bau
2.
Masukkan sotong dan 50 ml air
3.
Masukkan bawang besar, jus asam
jawa, gula dan garaam
4.
Masak hingga kuah pekat
Menyedia air milo:
1.
Didihkan air. Masukkan sedikit
air ke dalam teko untuk memanaskan teko. Buang air tersebut
2.
Tuang 1 liter air mendidih ke
dalam teko. Masukkan milo, gula dan susu ke dalam teko dan kacau rata
|
No comments:
Post a Comment