KEK
SATU LANGKAH
Kaedah ini adalah paling ringkas kerana semua bahan
seperti tepung, gula, lemak, telur dan cecair diputar sekali gus. Ia juga
menjimatkan masa. Kek ini boleh dihidangkan untuk minum teh petang, majlis
keraian dan makanan bekal
a)
|
Menggunakan
bahan penstabil
|
|
b)
|
Tidak
menggunakan bahan penstabil
|
|
Menggunakan bahan penstabil
|
||
a)
|
Putar
tepung, telur, gula, susu tepung dan bahan penstabil sehingga sebati dalam
mangkuk adunan. Bahan penstabil membantu proses memasukkan udara ke dalam
adunan.
|
|
b)
|
Panaskan
mentega hingga cair dan sejukkan
|
|
c)
|
Masukkan
mentega cair ke dalama adunan dan putar lagi
|
|
d)
|
Cara
ini dpat menghasilkan kek yang ringan dan tekstur yang lembab kerana adanya
bahan penstabil
|
|
Tidak menggunakan bahan penstabil
|
||
a)
|
Putar
tepung, gula, mentega dan telur
hingga sebati
|
|
b)
|
Cara
ini dapat menghasilkan tekstur kek yang mampat sedikit dan lembab
|
|
Bahan yang digunakan
|
||
1.
|
Tepung
|
Gunakan
tepung naik sendiri, kerana kek satu langkah memerlukan bahan penaik yang
banyak
|
2.
|
Gula
|
Gula
halus sesuai kerana ia mudah larut
|
3.
|
Lemak
|
Lemak
sayur-sayuran atau mentega yang telah dilembutkan
|
4.
|
Telur
|
Disimpan
pada suhu bilik
|
KESILAPAN
DAN PUNCA
Bil
|
Kesilapan
|
Punca
|
1
|
Tekstur
yang rapat dan bantat
|
a)
Kek tidak cukup putar menyebabkan udara tidak
banyak terperangkap
b)
Kuantiti serbuk penaik kurang
c)
Ketuhar terlalu panas menyebabkan adunan set
sebelum udara di dalamnya kembang
|
2.
|
Tekstur
kasar dan terbuka
|
a)
Kuantiti serbuk penaik atau bahan penstabil banyak
b)
Kadar sukatan di antara lemak daan tepung tidak
tepat
c)
Ketuhar terlalu panas
|
wah sedap ...
ReplyDeleteboleh try
ReplyDeleteWahh.. rse mcm nk msuk blik kelas 4&5 kp ni.. rindu..
ReplyDeleteapa nama ni kek
ReplyDeletemasalahnya,mana bilangan tepung/gm,bilangan telur
ReplyDelete