KEK
CARA ENJUT
Telur dienjut bersama gula hingga kembang sambil
memasukkan seberapa banyak udara ke dalam adunan. Tepung dimasukkan sedikit
demi sedikit dengan cara kaup balikkan
untuk menghasilkan kek yang ringan, lembut dan gebu. Bahan penaik tidak
digunakan kerana telur yang dienjut boleh menampung udara serta wap air dari
cecair untuk menjadikan kek gebu.
Kek cara enjut tidak mengandungi lemak. Kek ini
sesuai untuk minuman teh, jamuan, majlis keramaian dan snek.
Bahan
yang digunakan:
1.
|
Tepung
|
Gunakan
tepung gandum yang lembut atau protein rendah
|
2.
|
Gula
|
Gula
halus menghasilkan tekstur yang licin dan rata
|
3.
|
Telur
|
Gunakan
telur yang baru kerana ia mudah mengembang apabila dipukul dan menampung
lebih banyak udara.
|
4.
|
Perasa
|
Gunakan
esen jenis pekat. Kuantiti tepung yang dikurangkan hendaklah sama dengan
kuantiti perasa seperti koko yang ditambah dalam adunan.
|
Suhu
Ketuhar
Kek
|
Suhu
|
Regulo
|
Masa
|
Bahulu
gulung
|
200 °C – 220 °C
|
7
|
7
– 10 minit
|
Bahulu
Victoria
|
190 °C – 200 °C
|
5
|
10
– 15 minit
|
Bahan:
Hiasan (mengikut kreativiti)
200 gm badam cincang
1
biji ceri
1
helai doili
Krim Mentega
60 gm
mentega
130 gm gula aising
250 gm cream lite / cream well
Bahan kek
150 gm tepung / salt flour / optima /superfine
150 gula kastor
5 biji
telur (dipukul)
100 gm mentega cair
Langkah kerja:
Menyedia dan memasak
1. Alas
dan lenser acuan kek
2. Panaskan
ketuhar pada suhu 160 °C atau gas regulo
no 3
3. Ayak
tepung
4. Putar
telur dan gula hingga kembang
5. Masukkan
tepung sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan perlahan-lahan dengan
menggunakan camca logam.
6. Masukkan
mentega cair dalam adunan dan kacau hingga sebati
7. Tuang
adunan ke dalam acuan. Masukkan ke dalam ketuhar, bakar sekama 45 minit.
Menyediakan krim mentega
1. Putar
cream well hingga lembut. Masukkan gula dan mentega. Putar hingga gebu
2. Masukkan
susu pekat. Putar hingga sebati
Menghias dan menghidang
1. Letakkan
kek yang dilapik dengan pelapik kek / bod kek di atas turn table
2. Salutkan
kek dengan krim mentega. Ratakan dengan pisau pelepa hingga licin
3. Gunakan
beg aising dan nozzle untuk menghias bahagian atas daan tepi kek dengan baki
krim men tega atau bahan hiasan lein mengikut kreativiti
4. Hias
kek mengikut kreativiti dan hidangkan
Mengepek
boleh le cuba belajar buat kek
ReplyDeletemenarik dan nampak sedap
ReplyDeleteterima kasih.
ReplyDelete