Kesilapan
dan punca
Bil
|
Kesilapan
|
Punca
|
1.
|
Tekstur
yang rapat dan bantat
|
a)
Lemak dan
gula tidak cukup diputar
b)
Telur tidak dipukul dengan cukup
c)
Adunan mendadih
d)
Terlalu banyak cecair
e)
Suhu ketuhar tidak cukup panas
f)
Serbuk penaik terlalu sedikit
|
2.
|
Kek
kering
|
a)
Kuantiti serbuk penaik berlebihan
b)
Masa memasak terlalu lama dan api perlahan
|
3.
|
Tekstur
kasar dan terbuka
|
a)
Kuantiti serbuk penaik berlebihan
b)
Kadar sukatan lemak ke tepung tidak tepat
c)
Lemak dan gula tidak cukup kembang
d)
Ketuhar terlalu panas
|
4.
|
Kek
naik tidak rata
|
a)
Kek tidak diletakkan di tengah ketuhar
b)
Ketuhar tidak cukup panas ketika memasukkan kek
c)
Tetingkat ketuhar tidak rata
|
5
|
Kek
lekuk ditengah
|
a)
Terlalu banyak cecair digunakan
b)
Pintu ketuhar dibuka sebelum kek set
c)
Ketuhar kurang panas
d)
Terlalu banyak bahan penaik digunakan
|
6.
|
Kek
memuncak dan merekah di tengah
|
a)
Ketuhar terrlalu panas
b)
Kek diletakkan terlalu tinggi di dalam ketuhar
c)
Acuan kek telalu kecil
|
PERHATIAN
|
Lemak akan terasing daripada gula jika
menggunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur menjadi beku dan
menyebabkan adunan mendadih
Cara mengatasi perkara ini:
·
Masukkan
sedikit tepung semasa adunan diputar
·
Letakkan
mangkuk adunan dalam air suam dan putar adunan
|
No comments:
Post a Comment