UNIT
1.3 HASIL BIJIRIN
OBJEKTIF
UNIT
Pada akhir pembelajaran ini murid boleh:
1.
|
Menyedia,
memasak, menghias, menghidang, mengepek dan membuat pengiraan kos Laksa Asam,
Sup Kuay Teow, Mi Bandung dan Spaghetti Goreng
|
2.
|
Menyatakan
pengertian hasil bijirin
|
HASIL
BIJIRIN
Hasil bijirin merupakan bijirin yang telah diproses
sehingga menghasilkan bahan seperti tepung beras dan tepung gandum
Tepung beras adalah hasil daripada beras yang
dikisar. Ia boleh dijadikan makanan seperti laksa, kuey teow, bihun dan kuih
manis serta savouri
Tepung gandum adalah hasil bijirin gandum yang telah
dikisar. Ia boleh dijadikan bahan makanan seperti mi, spaghetti, macaroni dan
kuih manis serta savouri
Masakan hasil bijirin sesuai dihidang untuk sarapan,
minum pagi, makan tengahari, minum petang, supper, snek dan hidangan keraian.
KATEGORI
TEPUNG GANDUM
Tepung
gandum berprotein tinggi
Tepun
g ini mengandungi 10 – 16% gluten. Ia
mengenyalkan adunan. Tepung ini digunakan untuk membuat roti bantal, roti kecil
dan ban.
Hasil
Bijirin: Spaghetti Goreng
|
|
Bahan:
200
gm spaghetti
90
gm daging
cincang
1
camb kicap cair
¼
camt lada sulah
½
camt tepung jagung
1
biji bawang besar
50
gm sayur campur
50
gm kobis
2
camb minyak ( untuk menggoreng)
3
camb sos tomato
1
camb sos cili
2
cams cili kisar
1
kiub pati ikan bilis
Hiasan
1
cili merah
1
tangkai daun bawang
1
tangkai daun saderi
20
gm bawang goreng
2
helai daun salad
|
Cara memasak:
1.
Rebus ¾ periuk air dengan 1 camt garam dan 1 camb
minyak. Apabila mendidih masukkan spaghetti dan masak hingga lembut. Toskan
spaghetti.
2.
Perap daging dengan kicap cair, lada sulah dan
tepung jagung
3.
Potong dadu kecil bawang besar. Basuh dan potong
kubis memanjang
4.
Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga wangi
5.
Masukkan daging dan kacau hingga masak. Masukkan
sos cili, sos tomato, kiub pati ikan bilis, lada sulah, sayur campur dan
spaghetti. Kacau sebentar dan angkat
|
Tepung
gandum berprotein sederhana
Tepung ini mengandungi peratus gluten yang kurang
daripada tepung gandum berprotein tinggi. Ia digunakan untuk membuat kek
ringkas, skon, kebanyakan pastri dan kuih.
Tepung
gandum berprotein rendah
Tepung ini mengandungi pratus gluten yang sedikit
dan menjadikan kek lembut. Ia digunakan untuk membuat kek span dan biskut.
No comments:
Post a Comment