Wednesday 24 April 2013

HASIL BIJIRIN


UNIT 1.3 HASIL BIJIRIN
OBJEKTIF UNIT
Pada akhir pembelajaran ini murid boleh:
1.
Menyedia, memasak, menghias, menghidang, mengepek dan membuat pengiraan kos Laksa Asam, Sup Kuay Teow, Mi Bandung dan Spaghetti Goreng

2.
Menyatakan pengertian hasil bijirin


HASIL BIJIRIN
Hasil bijirin merupakan bijirin yang telah diproses sehingga menghasilkan bahan seperti tepung beras dan tepung gandum
Tepung beras adalah hasil daripada beras yang dikisar. Ia boleh dijadikan makanan seperti laksa, kuey teow, bihun dan kuih manis serta savouri
Tepung gandum adalah hasil bijirin gandum yang telah dikisar. Ia boleh dijadikan bahan makanan seperti mi, spaghetti, macaroni dan kuih manis serta savouri
Masakan hasil bijirin sesuai dihidang untuk sarapan, minum pagi, makan tengahari, minum petang, supper, snek dan hidangan keraian.

KATEGORI TEPUNG GANDUM
Tepung gandum berprotein tinggi
Tepun

Hasil Bijirin: Spaghetti Goreng


Bahan:

     200  gm spaghetti
90      gm daging cincang
     1      camb kicap cair
      ¼    camt lada sulah
      ½    camt tepung jagung
1          biji bawang besar
     50    gm sayur campur
     50    gm kobis
2          camb minyak ( untuk menggoreng)
3          camb sos tomato
1            camb sos cili
2            cams cili kisar
1          kiub pati ikan bilis

Hiasan
1          cili merah
1          tangkai daun bawang
1          tangkai daun saderi
     20    gm bawang goreng
2          helai daun salad


Cara memasak:

1.      Rebus ¾ periuk air dengan 1 camt garam dan 1 camb minyak. Apabila mendidih masukkan spaghetti dan masak hingga lembut. Toskan spaghetti.
2.      Perap daging dengan kicap cair, lada sulah dan tepung jagung
3.      Potong dadu kecil bawang besar. Basuh dan potong kubis memanjang
4.      Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan tumis hingga wangi
5.      Masukkan daging dan kacau hingga masak. Masukkan sos cili, sos tomato, kiub pati ikan bilis, lada sulah, sayur campur dan spaghetti. Kacau sebentar dan angkat

g ini mengandungi 10 – 16% gluten. Ia mengenyalkan adunan. Tepung ini digunakan untuk membuat roti bantal, roti kecil dan ban.
Tepung gandum berprotein sederhana
Tepung ini mengandungi peratus gluten yang kurang daripada tepung gandum berprotein tinggi. Ia digunakan untuk membuat kek ringkas, skon, kebanyakan pastri dan kuih.
Tepung gandum berprotein rendah
Tepung ini mengandungi pratus gluten yang sedikit dan menjadikan kek lembut. Ia digunakan untuk membuat kek span dan biskut.


No comments:

Post a Comment